tisdag 12 maj 2009

Personlig utveckling

Personlighet och identitet är något som utvecklas genom att man fattar beslut. Vi lär oss att tänka efter och väga olika alternativ mot varandra, vi upptäcker vad som är viktigt för oss och vi tar ansvar för våra beslut. Gud vill att vi skall vara människor, inte robotar, och det betyder att vi måste fatta beslut.
(John Ortberg; Livet jag längtar efter)

Beslutsfattandet har jag faktiskt börjat förstå mig på vad Ortberg menar med. Jag ser att jag har förändrats sedan detta citat tog ett kliv in i mitt liv. Jag liksom vaknade upp. (Undrar varför jag inte reagerade första gången jag läste boken?)

För nog formas man hela tiden av beslut, både sina egna och andras. Jag kan besluta att stanna kvar inne och jag kan bestämma mig för att gå ut. Inne träffar jag troligtvis inte på någon att prata med, men kliver jag bara utanför porten kanske ett barn kommer fram och undrar något. Har jag dessutom lagt ner ett plåster eller två i fickan så kan jag plåstra om någon som har fallit och slagit sig (ett beslut fattat på att visa medmänsklighet).

Ett av mina bästa beslut tror jag att jag har tagit idag. Jag hoppas att jag tar det beslutet fler gånger. Så då beslutar jag mig för det!

Inga kommentarer: