lördag 30 oktober 2010

100%

En dag sa jag till en kvinna att jag vill kunna leva hundra procent, och inte sjuttio som det har känts den senaste tiden. Hon undrade varför jag ville det, räckte inte sjuttio? Jag har tänkt mycket.. Jag tror att hon tänkte på arbete. Jag kan gärna arbeta 50 %, men jag vill leva hundra procent. Att leva är inte lika med att arbeta, men många verkar tro det. Arbete är en del av livets lott, de allra flesta människor måste ha någon inkomst för att leva någorlunda väl. Åtminstone här i Sverige, och i resten av västvärlden.

Jag kan avundas människorna i Papaua Nya Guineas (PNG) skogar. De behöver inga pengar för att överleva. De har sina hyddor, de plockar sina mangor från träden och skjuter de djur de behöver för att hålla sig mätta. Inte mer, inte mindre. Men västvärlden tränger sig på där också. På gott och ont. Alltid gott och ont.

Jag tror att i PNG's skogar så existerar inte utbrändhet, fysiska sjukdomar av det slaget som finns i västvärlden existerar inte heller i samma mått. Ska vi lära dem något, så är det inte att äta mat från snabbmatskedjor (som väl har börjat hända) utan snarare sådant i stil med det som min vän Nathalie lär ut: Att döva också kan ha ett språk.
Hur hon lär ut det? Hon är i PNG, kartlägger teckenspråk tillsammans med en annan döv och människorna ser att de kan kommunicera med varandra och förstår att de inte behöver lämna sina döva barn i skogen för att dö.

Det är att leva hundra procent! Att göra det man vill göra, och ibland det man inte vill men behöver göra.

Men jag gör just en insikt här: När det känns som att det enda jag orkar är att titta på en film och en film till och ytterligare en... då är det nog bäst att göra det, för att få ihop energin till att göra det där som jag vill göra sedan. Det gäller bara att få en jämnvikt på allt. Kanske är det där det sviktar i vad jag tänkte och vad kvinnan menade, när hon sa som hon sa.

Och så kommer frågan:
Hur gör jag för att leva 100 %?

2 kommentarer:

Johnna G sa...

Oj, hur ska man leva till 100%? Stor fråga men ack så viktig.

Förstår precis vad du menar och önskar att jag hade kloka svar att komma med. Själv vill jag gå ner i tid (i arbetet) men förstår inte hur det skulle gå till. Både ekonomiskt men också arbetsrelaterat svårt att genomföra.

Känner att alldeles för många timmar går till arbete och orken tar slut efter jobbet. Har försökt få in träning för att få mer energi. Vi får se om jag lyckas!

Hoppas att du får en härlig söndag!

Esbe sa...

Hej Bondjäntan! Ja, det är en stor och svår fråga. Men det handlar ju som sagt inte om att vara aktiv/stressad hela tiden, av vad jag kan komma fram till. Vid närmare eftertanke handlar det väl om att göra val som man kan vara någorlunda nöjd med. Jag är inte nöjd när jag är soffpotatis tio timmar i sträck, så då måste jag väl försöka göra något åt att det är så. Eller åtminstone se till att jag ser på filmer som jag verkligen vill se.. =) Eller något åt det hållet i alla fall!