måndag 29 november 2010

Tydliga svar och det sanna jaget

Ingen kan missuppfatta om ditt svar är rakt och enkelt. Jag tror att det är en av anledningarna till att Jesus säger "ditt ja ska vara ett ja och ditt nej ett nej". Inget kan vara enklare och tydligare än så. Inga tveksamheter. Det är bra att komma ihåg de där två små enkla orden, för ens eget välbefinnandes skull.

Jag har mött människor som verkar ta illa upp om jag säger "nej" till att göra en sak, kanske mest för att jag ofta har sagt "ja" tidigare. Då gäller det att våga stå fast vid sitt nej. Säger man däremot "ja" bör man så långt det är möjligt se till att uppfylla det som "ja:et" inneburit. Det är (nästan) alltid lättare att ändra på ett nej, än att ändra på ett ja. För alla parter.

Så finner man sitt sanna jag. Det där jaget som man ska älska. Ni vet... som Jesus säger på ett annat ställe: "Älska din nästa såsom dig själv." Hur ska du kunna älska din nästa om du inte älskar dig själv? Hur ska du kunna ta din nästas "nej" om du inte själv tillåter dig att säga "nej"?

Att älska är inte en massa känslor, att älska är att låta en annan människa få leva sitt liv på ett gott sätt - att låta sig själv leva på ett gott sätt. Livet är gott och bra när man får känna det man känner, utan att någon säger att det inte är okej. Livet är gott och bra när människor sätter gränser för varandra, men också för sig själva.

1 kommentar:

Mångmamma sa...

Esbe är klok som en pudel!
Tack för ord och för livstecken!