tisdag 3 april 2012

"Ny" framtidsroman

Bild: adlibris.com
Toffs bok av Kalle Dixelius, utgiven 2009 på Pocketförlaget.

Det första jag reagerade på när jag såg den i affärens boklåda var just att den hette Toffs bok. Jag undrade vad det kunde vara för galen idé?! Jag började läsa på baksidan: "På 2460-talet hittas en av den svenska historiens viktigaste texter: Toffs bok. Den är ett unikt dokument från den mörka tiden och för första gången kan den nya tidens svenskar ta del av det som en gång var." Det blev ett glädjejubel inombords! Äntligen en ny framtidsroman! Tidigare har jag älskat såväl Du sköna nya värld! av Aldous Huxley och Kallocain av Karin Boye, 1984 av George Orwell var däremot ingen hit och jag vet inte ens om jag kom till fjärde kapitlet...

Läsaren får följa Toff i hans öden och äventyr, läsa om hur han har det 2200-talet och hur otroligt mycket världen har förändrats. Främst får man en aning om hur 08-området kan komma att se ut, om nu framtidsromanen har rätt. Man får sig också en aning om hur det svenska språket kan komma att förändra sig framöver.

Boken som sådan är skriven så att den kanske främst passar ungdomsgenerationen, men alla kan läsa den. Språket är lätt och lustfyllt, men det ligger en sordin över texten - vilket man kan förstå bara genom att läsa boken.

Mitt exemplar står ytterligare ett tag i min bokhylla. Så småningom kanske det dock hamnar hos Bookmooch.

1 kommentar:

Mångmamma sa...

Lustigt/knasigt!
Just Orwell - (eg. Eric Blair) är en av mina favoritförfattare!
Ändå kan jag förstå dina svårigheter med att ta dig in i hans texter ..

Ska lägga titeln på minnet!