måndag 4 april 2016

Vår i händelserikt Kyiv

En vecka har snart gått. Våren är här, blommor tittar fram och knoppar brister. Det sägs att det blir 20 grader på torsdag. Undrar hur det ska gå... jag vet inte riktigt hur kläderna kommer funka. Bra att jag fick med ett par klänningar och flera tunna byxor.

Vi har hunnit gå på Majdan, detta torg som blivit en symbol för det ukrainska folkets frihet från förtryck men också en minnesplats för många modiga människor.

Vi har också hunnit hitta en favoritplats att äta på, fräsch och billig mat. För ungefär 35 SEK får man sallad, huvudrätt och efterrätt. Eller två huvudrätter eller många sallader... Kort sagt: för en svensk är det inte dyrt att äta i Ukraina, inte ens den dyra maten är dyr...

Men det finns annat jag försöker spara in på. Lagar kläder (senast fickan i en kjol) och tvättar bort fläckar för hand. Men lite smart har jag försökt vara. Skulle behöva byta ut (eller bara göra mig av med) en stor mängd utslitna underkläder och strumpor, så en hel del går sakteliga i soporna och jag planerar inte att köpa nytt. Det är inte vettigt att ha underkläder för över en månad i garderoben... åtminstone inte när jag äntligen har pojkvän att bo med och en egen tvättmaskin i hans hus.

Vi har besökt Kyiv-Petjerska lavra, och några kyrkor tillhörande den. Men vi ska återvända dit, eftersom vi inte hann med allt som vi ville.

Imorgon ska vi besöka dopplatsen för Kyivs kristnande år 988. Det ska bli spännande!

Inga kommentarer: