Socker är en märklig historia och Ann Fernholm har gett sig i kast med att sätta problemen med det på kartan. Jag har tidigare skrivit om Ett sötare blod, och egentligen så ger både Smakäventyret och Det sötaste vi har samma känsla som den först lästa boken' beware of the sugar. Och visst blir man lite skraj när det finns socker i så många innehållsförteckning (nåja... I maten de beskriver). Här hemma försöker jag/vi fasa ut socker och vetemjöl på ett vettigt sätt, inspirerade av lösningar från Fernholm och andra. Inte minst genom att se till att det finns massor av frukt, bär och goda grönsaker
Smakäventyret ger dock en fantastisk beskrivning av hur man kan lära sitt barn att gilla mat, en försmak till blw (baby led wearing) och en påminnelse om att det finns hopp för smaklökar och konsistenssensorer.
Det sötaste vi har är mer fokuserad på att hålla sig borta från socker och gluten, men jag upplever inte att det handlar om sockerskråck som vissa uttryckt det, utan snarare om att uppmärksamma oss andra på sickrets och glutenets nutidshistoria.
Vill du få en bild av hur ditt barn kan introduceras till matens värld på ett lättfattligt sätt med en hel del information som ger mersmak till att fundera över hur vi ska leva i vår moderna värld, vad vi ska ge våra barn på flera plan, då är detta boken för dig.
Ann Fernholm har studerat hur uppskattande av smak och konsistens, slippa allergier med mera kan kopplas till vad och när vi börjar ge våra barn mat.
Utan tvekan rekommenderar jag läsning av dessa böcker, det är inte ytterligare en dietvariant utan en tankeställare - vi är lite för orädda för socker och gluten, vi köper det som erbjuds oss i affären utan att tänka två gånger. Det handlar inte om att utesluta socker utan om att hitta ett vettigt förhållningssätt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar