tisdag 10 april 2012

Trons mysterium

Kors utsågat i isen, från liturgin
med vattenvälsignelsen.
(bild: esbe)
Så här i Stora Veckan, så känns det passande att få presentera en bok som berör Ortodoxa kyrkans tro och liv. Trons mysterium av Hilarion Alfejev ger en grund till vad Kyrkans tro handlar om och små tips om var man kan söka vidare.

Nyligen hade vi en studiecirkel baserad på denna bok och den är verkligen upplagd för att ge informationsunderlag såväl som diskussionsunderlag. Allt berörs; Gud, Kristus, Treenigheten, Kyrkan, sakramenten mm. Enligt Schmemann (om jag inte missminner mig, det kan ha varit i Trons mysterium eller på en förläsning jag har hört det sägas) i För världens liv är Kyrkan det fulländade Sakramentet, i henne bärs alla sakramenten (dopet, myrrahsmörjelsen, bikten, eukaristin, prästerskapet, äktenskapet, oljesmörjelsen).

Kyrkofäder och Ortodoxa teologer har också en tydlig och given plats i boken. Man får en liten aning om Johannes Damaskenos (Kyrkofader), Isak Syriern (Kyrkofader), Alexander Schmemann (teolog, avsomnad) och Kallistos Ware (präst och teolog). Varje kapitel avslutas med flera citat av bland andra dessa nämnda, på givet ämne - kapitlets rubrik. Och det är också försmaken av dessas tankar, det de har kommit fram till, det som Kyrkan har anammat som kan föra läsaren vidare in i en spännande teologisk värld.

En bekant fick en ny, lugnare och tryggare syn på Kyrkan. Och jag har funnit den tidigare: Äntligen kan man slappna av, orkar jag inte tro idag så kan jag lägga allt i Kyrkans hand. Kyrkan finns där och tror ändå, med eller utan mig. Med eller utan min starka och ivriga tro och jag kan få möjligheten att finna mitt sanna jag - det som inte är egot.

För mig har denna bok varit lite utav en aha-upplevelse. Inte så att jag inte har hört eller inte har förstått saker tidigare, även om vissa saker är nya och jag säkert igen skulle uppleva dem eller andra som nya om jag läste boken igen (vilket jag med största sannolikhet kommer att göra). Aha:et ligger i att saker sjunker ner successivt. Även om jag har hört dem en gång och till och med lever i det, så finns det något större och något annat att ana.

Om man är nyfiken på Ortodoxa kyrkan, om man funderar över kristendomen överlag så är Trons mysterium likväl som För världens liv en bok som presenterar tron på ett väldigt fint sätt.

Det viktigaste citatet, som vi fick med oss i studiecirkeln, men som inte är omnämnt i boken är det som Evagrios av Pontos lär ha sagt:
Den som ber i ande och sanning är teolog och den är teolog som ber i ande och sanning.

3 kommentarer:

Mångmamma sa...

Spännande!
Måste kolla upp de böckerna, tack!

Esbe sa...

Det tycker jag att du ska göra! =)

jenny sa...

låter spännande, önskar jag prioriterade att läsa istället för att sitta med detta internet i allt för stor mängd när barnen somnat...

kram