fredag 3 juli 2009

En roman om frihet

Just nu läser jag en bok om konstnären John Agelii/Ivan Aguéli/Abdul Hadi (jag kommer att omnämna honom som Ivan). Ja, en och samma person. Otroligt roligt att läsa en biografi, utformad som roman med inslag av huvudpersonens självbiografiska texter.
Den som har skrivit boken heter Torbjörn Säfve och han har skrivit ett antal andra böcker i samma och andra genrer. Har inte provat på någon av dem, men denna har han lyckats bra med.

Han föddes i Sala, var samtida med Zorn, Strindberg, Cezanne med flera. Tidigt kom han fram till att han var konstnär, men fadern tyckte inte om påfundet och straffade det på sitt vis. Dock var Ivan snabb att hitta andra konstnärliga själar och skapade på så vis sin egen väg, bort från fadern och Sverige.

Väl värd att läsa, för mig känns det hisnande att få föras runt i Sverige, Europa och världen och möta konstnärer (i alla dess former) ur en annan konstnärs perspektiv. Att dessutom få städer som jag känner till uppmålade på hans synsätt och den tidsandan gör det extra intressant.

Inga kommentarer: