tisdag 16 februari 2010

Fettisdag följt av askonsdag = fasta ända fram till påska

Gå in i fastan med glädje! eller Festa in fastan! som en vän sa.

Idag är det fettisdagen, dagen då man äter en semla, njuter av den och sedan går in i fastetiden (som börjar på askonsdagen, vilken infaller imorgon).

Jag är ingen van fastare. Min kunskap är fortfarande inte mycket större än att julen inte varar till påsk, utan att fastan kommer däremellan. Under fastan så äter "man" inte kött, vissa av mina vänner kommer att gå över helt på veganmat. Vet inte om det är deras egna regler, eller om det verkligen är så det ska vara. (Upplys mig gärna om ni vet.)
Har försökt att läsa lite om det hela, men jag tror inte att wikipedia eller gamla skolböcker är så mycket att lita på. Just nu väntar jag spänt på att få låna och läsa en bok om den ortodoxa fastan.




Konstaterar för övrigt att en ny bloggföljare har dykt upp. Välkommen!

1 kommentar:

Mångmamma sa...

Tack!
Vad det gäller fastan har jag tyvärr ingen aning, två barn som är heltidsvegetarianer gör dock att det är begränsat med kött till måltiderna.
Berätta gärna hur det går-om du får kläm på det!