tisdag 20 april 2010

Indoktrinering

"Barnen ska inte bli indoktrinerade" sa Lars Ohly i ett UR-program om religiösa friskolor - nej, för kommunala skolor indoktrinerar ju inte barnen, tänkte jag ironiskt. Eller? På kommunala skolor får man mer eller mindre höra att det inte finns någon gud, att allt vetenskaplig är mer eller mindre riktigt och att det som står i Koranen, Bibeln och andra religiösa skrifter är sagor. Lika lite som Lars Ohly är religiös, så är jag icke-religiös. (Beroende på hur man definierar ordet religiös, min definition här är helt enkelt "ha nån form av tro, typ kristendom, islam, buddhism..")

Ja, jag säger detta från min syn: Att låta barnen gå på en kommunal skola indoktrinerar dem med detta samhällets "sköt dig själv och skit i andra"-tendenser. Och jag hoppas, att om han nu är emot religiösa friskolor att han också tar tag i idrottsfriskolor och andra friskolor som finns, eftersom det känns som att det också kan inkräkta på barnens inlärningstid. Fint nog är han i alla fall emot politiska friskolor också. Grattis!

På kommunala skolor hånskrattar (vissa) lärare åt en elev som sitter och läser Bibeln på rasten (ja, jag pratar om mig själv). Är det okej?


Men vi blir ju indoktrinerade från alla håll i samhället... så vi kan ju lika gärna gå tillbaka till stenåldern när vi ändå håller på. Ursäkta... men jag blir så trött...Vi indoktrineras till exempel att tro att kossor inte har horn. Ack så fel! I alla fall talar väldigt få om för oss att kossor har horn. Denna ko bor i Aspnäs, på väg mot Tierp från Uppsala.
Bild: Esbe

2 kommentarer:

Mångmamma sa...

Och ändå värre kommer det att bli i och med nya skollagen...Då får ingen religion framhållas framför någon annan, vilket kommer i praktiken att innebära att all form av samarbete mellan kyrka-skola försvinner.
Skolavslutningar i kyrkan- icke.
Påskvandringar, musikaler och ungdomsledare som finns tillgänglig i fritidsgården- bort!

Samarbetet på små orter kommer bli än mer komplicerat, trist eller hur?

Esbe sa...

Skönt att höra att nån håller med mig.

Ja, det kan ju bli spännande... Som det är idag så är det nästan bara religiösa grupper (ofta någon kyrka) som håller igång nån form av ungdomsverksamhet ute på bygderna, om det inte är nån sportklubb som har nån aktivitet, men det är ju långt ifrån alla ungdomar som vill hålla på med sport.

Där jag är uppväxt fanns det scouter och idrott att välja mellan, jag valde scouter. Hade antagligen inte blivit nåt om inte scouterna hade funnits.