tisdag 14 december 2010

I juletid - dela med dig

Har ni läst i/hört om Lagens (Moseböckernas) texter, hur Gud införde ett friår. Det sjunde året skulle det vara (rätta mig om jag har fel). Då skulle bland andra de som köpt upp mark under de senaste sex åren återbörda det till dem som hade lite mark (var fattiga med andra ord). Då skulle allt jämnas ut så att alla ägde någorlunda lika. Vilken fantastisk ekonomisk syn!

Hur tänker vi på det idag? Allt handlar om att "jag ska ha det", våra garderober och förråd är proppfulla med saker (som vi kanske inte ens kommer ihåg vad det är). Kläder som vi inte använder, en-två-tre extra brödrostar som "kan vara bra att ha nån gång" (okej, en extra, men tre?!). Ja, jag kanske överdriver med brödrostarna - men ni vet nog ganska väl vad jag menar.

Gud vill fortfarande att vi ska dela med oss. Vi ska självklart själva överleva, det handlar inte om att leva på smärtgränsen. Men många gånger kanske man kan avvara två av fyra koftor och inte bara tio t-shirts.
Jag föreslår att du tar en titt i garderoben och ser över om det inte finns något plagg som passar att ge till en organisation som klär upp hemlösa och fattiga året om. Och just nu är det "vinterkläder" som gäller. För många hemlösa fryser ihjäl under vintrarna.


2 kommentarer:

Mångmamma sa...

Mycket klokt tänkt.
Vi lämnade en del av alla barnkläder som blev över efter vår barnklädesbytardag i kyrkan, direkt till flyktingmottagningen på vårdcentralen.
Resten, de inte hade plats för, åkte direkt in på Röda Korsets Kupan.
Jag saknar ett barnhem/vänförsamling till vår församling och har bett Internationella gruppen ordna fram något, så vi kan förse behövande med sådant som annars bara tar upp plats i folks förråd!
Alla bäckar små....

Esbe sa...

Det är jättebra :)

Det är ju vad vi gör i det lilla som till sist förhoppningsvis påverkar det stora.