torsdag 11 februari 2010

Lite irriterat om folks inskränkthet

Alltså... Detta med köpstopp verkar ju reta gallfeber på hälften av den svenska befolkningen. (Kanske en lite väl elak procentsats, eller helt sann... eller för liten.)

När ska folk förstå att vi MÅSTE få till en förändring av vår konsumtion. Västvärlden överkonsumerar. Jaja, ni som läser detta tillhör väl dem som i någon mån (m a o helt eller delvis) håller med mig.

Den som är liiiite upplyst vet ju att den kris (ekonomiska) som drabbade USA och sedermera hela världen, hänger på att folk lånat för mycket och inte haft råd att betala tillbaka. Sparkontona är för små o s v.
Okej - konsumera då! Men konsumera DINA EGNA pengar, ta inte lån för att klara av saker. (Jag kan dock tycka att studielån är helt okej, det är något annat, det är för att kunna överleva under studietiden.) Inte för att konsumtionen blir mindre, men kanske mer genomtänkt!

Men ärligt talat: Behöver vi köpa nya kläder denna vår? Axelvaddarna verkar vara tillbaka. Om någon vill ha en axelvaddsjacka (handla snabbt, den kanske försvinner på annat håll!!!), kanske lite urtvättad men dock en axelvaddsjacka: skriv en kommentar till detta inlägg! Eller gå och kolla i någon andrahandsaffär, eller bland morsans gamla kläder.

Visst kan vi konsumera, men i så fall andrahandsvaror. Som någon skrev, och som folk brukar säga, det ger förvisso inte barnen och vilka mer som finns i dessa omtalade kläd- och sakfabriker mer pengar. De borde ju få hjälp på annat sätt, än att vi köper billiga H&M-linnen. Inte sant? Tänk om de kunde koncentrera sig på produktion för sitt eget område, med lite hjälp till självhjälp?

Och vad sjutton om böckerna blir dyrare och några tidningar försvinner? Det är ju därför vi har biblioteken. Vet ni att böckerna trycks upp i massvis och de som inte har sålts efter ett år slängs? Det är helt sanslöst!

Nä, det finns sannerligen en anledning till att gå till andrahandsaffärer, bibliotek och andra områden för andrahandsvaror!

3 kommentarer:

lilamonica sa...

Härligt engagemang E! Och så sant, visst köps det mycket i onödan - och det slängs mycket i onödan. Men det där med böckerna blir ju lite svårt att hålla med om... I alla fall så länge biblioteken inte är kompletta med allt som kommer ut, vilket de aldrig kommer kunna vara. Dessutom undrar jag om du har belägg för det där med bokförlagens stora upplagor? Det är nämligen tvärt emot mina erfarenheter och min inblick i förlagsvärlden. Men, att förlagen hellre slänger böcker än lagerhåller (av ekonomiska skäl får man anta) beklagar jag intensivt.

Esbe sa...

Lila du :)

Jag har inte mer belägg för det, än att ordföranden för KRISS sa det på Teologifestivalen (Teologi och ekonomi). Det känns som att han hade lite koll på läget, även om han inte nämnde någon källa. (Vi satt i diskussionsgrupper och få tänker väl på att göra några hänvisningar då.)
Kanske är det en sanning med modifikation, men jag kopierade den från honom.

Man får väl köpa de böcker som biblioteken inte har, det jag menade var att man inte behöver köpa varenda liten bok man tänker läsa, för det finns vääääldigt många på biblioteken.

lilamonica sa...

I see!