måndag 31 januari 2011

Mat och sånt

Kändes totalt misslyckat när jag i morse var tvungen att slänga en halv burk Philadelphia-ost. Speciellt som jag igår fick slänga fyra utav fem avocado (eller om det var i lördags) och ett halvruttet äpple. Då känner man att ens inköp inte varit så ekonomiska. Eller i alla fall så har ens användning av det man har köpt in inte varit så ekonomisk.Kan ju trösta mig själv med att jag kom på vad det var för fel på kaffekannan och att jag lyckats sätta ihop den igen och ställt undan den i ett skåp, så att jag kan använda den när den andra kannan går sönder. Eller ja, om kannan går sönder, kanske ordvalet borde vara.

Lyckades dessutom göra en plåt "sconespizza" igår, fick oväntat besök just när pizzan gräddats klart i ugnen, men det blev ändå några bitar över som jag kunde stoppa in i frysen för framtida behov. Likaså har jag två portioner tillagad soyafärssås i frysen, som passar bra till onsdagar och fredagar då jag gör så gott det går för att äta veganmat. Det är alltid skönt att ha lite i frysen från dagar när man har orkat laga mat till dagar när man inte orkar eller hinner.

6 kommentarer:

Maria sa...

Jag mår också dåligt över att slänga mat och försöker använda rester så mycket som det går. Vet att det finns de som slänger halva löken om de bara använder en halv lök. Det skulle jag aldrig kunna tänka mig, jag sätter i en plastburk i kylen och använder den andra halvan en annan dag.

Esbe sa...

Gör detsamma med löken (och lyckas oftast att göra av med den i så fall också). Försöker dock köpa ekologisk lök, och den är faktiskt väldigt mycket mindre så ofta behöver man ta två istället för att dela en på mitten! Praktiskt :)

Mångmamma sa...

Hm, mitt problem är det omvända - maten tar slut aldeles för fort!
Alla rester som inte ätits upp senast dagen efter, åker frankt in i frysen.
Fast det är sällan det blir rester, här hos egyptens gräshoppor!
Lök är faktiskt kalasbra att hacka och frysa, så brukar jag göra om det råkar bli någon bit över.

Esbe sa...

Tja. Det går i vågor här - men sådär mycket har jag nog aldrig slängt under en helg.
Brukar också slänga in rester i frysen, men denna vinter har hjärnan inte nått så långt som den borde.

sandlådemamman sa...

Hmm, min kaffekanna gick sönder idag. :-( Dock ser inte din ut att passa. Ska få en av min mamma förhoppningsvis.

Jag hatar också att slänga mat, har du sett boken "Var rädd om maten" som Lantmännen givit ut? http://lantmannen.se/var-radd-om-maten/Bestall-boken/ Ett visst antal ingredienser som man lagar en middag utav dag 1, och som man sen dag 2 gör lunch på resterna.

Hihi, jag är faktiskt bannad på stockholm stads bibliotek för jag har en gammal obetalad skuld där... :-S

Esbe sa...

sandlådemamman: Trist att vara bannad, men om du betalar tillbaka skulden är det väl inga problem? =)

Antar att min kaffekanna gick "lyckosönder" eftersom jag kunde sätta ihop den igen!

Har inte kokboken (tack för tipset). Jag brukar dock finna inspiration i "Fattiga riddare" som ger tips om hur man återanvänder allt in i minsta detalj!