onsdag 13 april 2016

Hjulet som aldrig snurrade

Pripjat, april 1986. Ett nöjesfält har byggts upp, men kommer inte att användas, för bara någon dag senare måste staden evakueras.
I byn "Bortom skogen" lever människorna i frid och harmoni. Men bara någon dag efter att Pripjat-borna lämnat sina hem måste även dessa ge sig av.
Sovjetunionen tystar ner det. Men runt om i världen reagerar mätare... Något är fel. Forsmark anar... Reaktor 4 i Tjornobyl har exploderat.

I dag står Tjornobyl-områdets byar och städer till största delen tomma. Spökhus efter spökhus visar sig längs vägarna. Man kan lätt tro att det är en skog man åker igenom, men om man ser efter noggrant är det åtskilliga hus. Ibland kan man ana livet som varit och som skulle kunna vara.

Vi går på huvudvägen i byn "Bortom skogen". Som en traktorväg med husrader intill. Det sägs att detta område är friskt nu. Vågar man lita på det? Vem kan veta?

På en annan plats ser vi plötsligt ryggen på en przewalskis häst. Ett av världens mest ovanliga hästexemplar. Det är en magisk plats, trots dess hemska förflutna.

Hur kunde det få bli såhär?

Inga kommentarer: